Vadkacsalesen

Imádom a természetet, elkötelezett természetvédő környezetvédő vagyok. Önkéntes alapon ugyan, de gyakran szervezek környezetvédelmi akciókat, különösen a jeles napok, évfordulók apropójaként. Tavasszal egyre több alkalom van arra, hogy szervezett formában hívjam fel a figyelmet az állatok, növények védelmére, az élettelen környezet, a talaj, a levegő, a víz védelmére.

Áprilisban, a Föld napja alkalmából mód adódik a különféle természethez, környezethez, állatokhoz, növényekhez kapcsolódó, minden korosztály számára érdekes programok szervezésére. Igyekszem mindig új, változatos, hangulatos programokat kitalálni annak érdekében, hogy minél több érdeklődő vegyen részt a szervezett túrákon, kirándulásokon.

Az idén vadkacsalesre hívtam az érdeklődőket. Lakóhelyemtől pár kilométerre található egy nagyon szép, festői környezetben elterülő horgásztó. Eredeti célja a mesterséges tó létrehozásának az volt, hogy a dombok között elhelyezkedő települések számára védelmet nyújtson a tavaszi, nyár eleji, őszi árvízveszéllyel szemben.

A későbbiekben halakat telepítettek a tó vizében, ami lehetőséget biztosított a horgászat szerelmeseinek a horgászatra. Néhány év alatt igazi vízi paradicsommá nőtte ki magát a tó. Horgászegyesületet hoztak létre a sporthorgászok. Ma már évente több alkalommal szerveznek a tavon országos, sőt nemzetközi versenyeket.

A tó víztükrén számtalan vízi madár talált előhelyre. Leggyakoribb madara a récefélék, főleg a tőkés récék. Tavasszal, a párzás idejen szép látvány a sok nőstény, de különösen a színpompás hím réce. Szeretettel hívtam meg az érdeklődőket, legyenek ők is megfigyelői a tavaszi madárkavalkádnak.

Természetesen a kiránduláson számtalan fényképet is készítettem, hogy megörökítsem a pillanatokat, legyen mód a kirándulás felidézésére. Néhány fotó elkészítése után egyszer csak az okos telefonom kamerája elromlott, szomorúságomra nem tudtam több képet készíteni.

Haza érve azonnal felkerestem az apple szerviz munkatársait, akik a kapcsolatfelvételtől számított fél órán belül meg is javították az iphone készülékemet. Ismét mehetek megörökíteni a természet szépségét.