A tűzvédelem mumusa

Tökéletes partnerre találtam: tűzvédelem monor elérhető részén!

Az emberek nem szeretik a tűzvédelem feladatait, de már csak a kifejezést sem tapasztalatom szerint. Amin én meglepődtem, hogy nem csak a vállalkozók, az intézményvezetők, de akár ezen a területen érintett munkavállalók is irtóznak ettől a kifejezéstől, egészen addig, még valaki rá nem világít, hogy egyrészt ez nem egy szükségtelen terület, mert egy-egy nem várt esemény hatalmas károkat tud okozni, nem beszélve arról, hogy nyilván a munkavállalók testi épségét, szélsőséges esetben sajnos életét is követelheti, másrészt pedig egy tökéletes külső partnerrel könnyen és egészen egyszerűen orvosolható nem csak a törvényi kötelezettségeknek való megfelelés, de a valódi védelem és annak biztonsága is.

Persze, egy vállalkozó sosem lesz az a személy, aki ennek az egész kötelezettségekkel, jogszabályokkal, határidőkkel és tiltásokkal tarkított jogszabályhalmazt átlátja, de ez csak egy nagyon kicsi része a tűzvédelmi feladatoknak.

Gondoljunk csak bele ugyanis, hogy rendben van, hogy egy esetleges ellenőrzés során nem kapunk bírságot, mert mindent rendben találnak a hatóság emberei, de mi történik akkor, ha ne adja az ég tényleg történik valamilyen nem rá esemény, tűz üt ki. Akkor válik igazán fontossá a tűzvédelem és a megépített rendszer, ha azonban nem testreszabott, hanem a sablonok mentén kialakított látszat rendszer, számíthatunk rá, hogy nagy bajba kerülünk, és utólag bizony már hiába okos az ember.

Nem szeretnék sosem azok közé a vállalkozók közé tartozni, akik azért fejezik be a tevékenységüket a piacon, mert a raktárban állt készlet egyik pillanatról a másikra megsemmisül. Főleg akkor, abban a pillanatban, amikor rájönnek, hogy ez egy jól működő rendszer kialakításával elkerülhető lett volna, méghozzá majdnem ugyanolyan áron, mint amit kifizettek egy csak a törvényeknek való megfelelőséget biztosító rendszer kiépítéséért.